Τους τελευταίους μήνες, η προσπάθεια ανέγερσης μιας πολυώροφης πολυκατοικίας σε οικόπεδο δίπλα στο αθλητικό κέντρο «Χαλικάκι» στην Ηλιούπολη έχει γίνει το επίκεντρο έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κατοίκους αλλά και από παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ηλιούπολης
Η εφημερίδα «Ηλιοτυπία» και το ilioupolinews.gr παρακολουθούν εδώ και μήνες στενά τη συγκεκριμένη υπόθεση και παρουσιάζουν τα βασικά της σημεία και τις κυριότερες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί.
Το Ιστορικό
Η ιστορία ξεκινά δεκαετίες πίσω, όταν το επίμαχο οικόπεδο επί της οδού Σαρωνικού, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης. Το 1975, μετά από δικαστική απόφαση, αναγνωρίστηκε ως ιδιοκτήτης του οικοπέδου ο κ. Ε.Δ. μέσω χρησικτησίας, διεκδικώντας την ιδιοκτησία από τον περιβόητο κ. Νάστο, γνωστό για την αυθαίρετη κατοχή και πώληση δημοσίων εκτάσεων στην Ηλιούπολη. Αργότερα, το οικόπεδο μεταβιβάστηκε στον γιο του αρχικού ιδιοκτήτη και σήμερα φέρεται ως ιδιοκτήτης ο κ. Χ.Κ.
Το 1994, κατά τον σχεδιασμό μετατροπής της περιοχής Χαλικάκι σε αθλητικό κέντρο και πάρκο, τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο και ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα χαρακτηρίστηκαν ως «αθλητικές εγκαταστάσεις». Ωστόσο, το συγκεκριμένο οικόπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, εξαιρέθηκε, χαρακτηριζόμενο ως «ξένη ιδιοκτησία».
Το 1997, ο Δήμος αποδέχθηκε την ιδιοκτησία του κ. Χ.Κ., καθώς ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει ανταλλαγή, αίτημα που ο Δήμος έκανε δεκτό, καθώς χρειαζόταν το συγκεκριμένο οικόπεδο για την ανέγερση αποδυτηρίων, κάτι που ωστόσο δεν προχώρησε.
Ακολούθησε δεύτερη τροποποίηση του ρυμοτομικού το 2003 που επιβεβαίωσε την οικοδομησιμότητα του οικοπέδου.
Τα χρόνια πέρασαν, και το κράτος, το 2021 αναγνώρισε τα όρια του οικοπέδου και άρα την ιδιοκτησία του Χ.Κ. Έτσι, το 2022 ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας από τον ιδιώτη. Η άδεια εκδόθηκε το 2024, με την πολεοδομία να διαβεβαιώνει πως είχαν προηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και διαδικασίες που απαιτούνταν από τη νομοθεσία.
Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής και παρατάξεις της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας πως η έκταση ανήκει στο δημόσιο και πως η οικοδομική άδεια εκδόθηκε στηριζόμενη σε ευνοϊκές διατάξεις του ΝΟΚ (Νέου Οικοδομικού Κανονισμού), ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Οι ίδιοι, σε πολλάπλές παρεμβάσεις τους, ανέφεραν πως η συγκεκριμένη έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως «αθλητική εγκατάσταση», ενώ αμφισβητούσαν ευθέως την κυριότητα του οικοπέδου, με βάση τις ιστορικές δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν το ελληνικό δημόσιο σε βάρος των «Νάστων».

Η Πολιτική Αντιπαράθεση
Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως η «ΗΛΙΟΥ-Πόλις», με επικεφαλής τον Θοδωρή Παπαδάτο, άσκησαν έντονη κριτική στη δημοτική αρχή, κατηγορώντας την για αδράνεια και πολιτική ατολμία, επειδή δεν ανέστειλε εγκαίρως τις άδειες που σχετίζονταν με τον ΝΟΚ, όπως είχαν κάνει άλλοι Δήμοι. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2025, και μετά τις έντονες αντιδράσεις των περιοίκων, το δημοτικό συμβούλιο βρήκε μια «χρυσή τομή»: αποφάσισε ότι εφόσον υποβληθεί προσφυγή ακύρωσης από πολίτες, ο Δήμαρχος θα αναστείλει προσωρινά τις εργασίες που πραγματοποιούνταν στο εν λόγω οικόπεδο.
Η προσφυγή, πράγματι, υποβλήθηκε, συνοδευόμενη από αίτημα αναστολής. Ο Δήμος, τηρώντας την απόφαση του συμβουλίου, προχώρησε στην προσωρινή αναστολή, με τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Παπαδάτο, να ευχαριστεί δημόσια τη νομική υπηρεσία του Δήμου για τη συνδρομή της στη διαδικασία.
Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, συνέβη κάτι αναπάντεχο: Η πολεοδομία ανακάλεσε οριστικά την οικοδομική άδεια, προκαλώντας αφενός ανακούφιση στους πολίτες, αλλά και ερωτηματικά σχετικά με την αρχική έγκριση της άδειας. Και αυτό, διότι, η ανάκληση είναι μια «βαρύνουσας σημασίας» διοικητική πράξη και συμβαίνει -κατά κύριο λόγο- σε περιπτώσεις σοβαρών πολεοδομικών παραβάσεων ή παραλείψεων.
Έτσι, τα ερωτήματα που έθετε, πλέον, το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν αμείλικτα. Και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση ανέβαινε, μια κίνηση της δημοτικής αρχής, έριξε «λάδι στη φωτιά».
Ένα Δημοτικό Συμβούλιο Με Εντάσεις
Ενώ η άδεια είχε ανακληθεί οριστικά, και άρα η υπόθεση είχε τυπικά λήξει, η δημοτική αρχή πραγματοποίησε νέο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο θέλησε να «επικαιρόποιήσει» την απόφαση περί αναστολής, που είχε ληφθεί ομοφωνα τον Ιανουάριο του 2025.
Το βασικό επιχείρημα της διοίκησης του κ. Ψυρρόπουλου επικεντρώθηκε στην ιδιότητα του κ. Παπαδάτου ως πληρεξούσιου δικηγόρου στην αίτηση ακύρωσης, με την πλευρά του Δημάρχου να κάνει λόγο για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με βάση τη νομοθεσία περί δημοτικών συμβούλων.
Ο κ. Παπαδάτος αντέκρουσε το συγκεκριμένο επιχείρημα, τονίζοντας πως κατά τη λήψη απόφασης για αναστολή εργασιών στις 10 Ιανουαρίου 2025, ο ίδιος δεν είχε καμια απολύτως εμπλοκή με την υπόθεση ως δικηγόρος. Όσο για τις υπόλοιπες παρατάξεις κατήγγειλαν τη διαδικασία ως προσχηματική, υποστηρίζοντας πως στόχος του Δημάρχου ήταν επικοινωνιακός, ώστε να «καρπωθεί» την ακύρωση της άδειας και αποχώρησαν με έντονες διαμαρτυρίες.
Η Στάση Του Δημάρχου Και Το Υπόμνημα Που Άλλαξε Τα Δεδομένα
Ο Δήμαρχος, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «καπηλεία» της απόφασης, υποστηρίζοντας πως η αναστολή και η ανάκληση έγιναν κατόπιν δικών του ενεργειών.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η ανάκληση εκδίδεται αποκλειστικά από την πολεοδομία, με τον Δήμαρχο να μην έχει δικαίωμα «εντέλλεσθε». Μάλιστα, υπάρχει έντονη φημολογία πως η ανάκληση προήλθε μετά από έκθεση που κατέθεσε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου διδάσκουσα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε θέματα πολεοδομίας, η οποία συνέδραμε τον αγώνα των περιοίκων. Η «Ηλιοτυπία» έχει στα χέρια της το εν λόγω πόρισμα, στο οποίο διαπιστώνονται μια σειρά από προβλήματα ως προς την ανέγερση της συγκεκριμένης οικοδομής.
Κοινό Μέτωπο Της Αντιπολίτευσης
Μετά την αποχώρησή τους από την συνεδρίαση που προκάλεσε η δημοτική αρχή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου. Σε αυτή, υπήρξε «κοινό μέτωπο», με όλους τους επικεφαλής να ζητούν απαντήσεις για την ανάκληση της άδειας και να κατακεραυνώνουν τον Δήμαρχο για την στάση που κράτησε στην υπόθεση. Παράλληλα, οι παρατάξεις με υπογραφές τους προκάλεσαν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και κατέθεσαν πρόταση για τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως «αθλητική εγκατάσταση», προτείνοντας την του ρυμοτομικού σχεδίου. Η δημοτική αρχή, ωστόσο, αντί να υιοθετήσει την πρόταση, αντιπρότεινε απλώς διερεύνηση του ενδεχομένου τροποποίησης του ρυμοτομικού, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων.
Έτσι, ακόμα μια συνεδρίαση κατέληξε σε φιάσκο, καθώς δεν υπήρξε απόφαση. Η πρόεδρος του Δ.Σ. ανέφερε πως έπρεπε να υπάρξει μία κοινή πρόταση προς ψήφιση, γεγονός που δεν κατέστη εφικτό. Η συγκεκριμένη άποψη της προέδρου ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, με τις παρατάξεις να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις, ενώ ο Δήμαρχος, προσπαθώντας να κατευνάσει το κλίμα, πρότεινε νέα συνάντηση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να υπάρξει κοινό σχέδιο απόφασης για το μέλλον του οικοπέδου.
Τι Δηλώνουν Τα Μέλη Της Επιτροπής Κατοίκων
Οι συμμετέχοντες στην «Επιτροπή Κατοίκων Χαλικάκι» δηλώνουν στην «Ηλιοτυπία»: «Ο δήμαρχος, ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας και η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας-πολεοδομίας συναποφασίζουν και φέρουν ακέραια την ευθύνη για την πολυκατοικία έκτρωμα στο Χαλικάκι με πολλές «αβλεψίες». Έξι μήνες τώρα, συνεχώς κωλυσιεργούν, υπεκφεύγουν και ευνοούν τους κατασκευαστές. Έδωσαν άδεια οικοδομής για 950 μέτρα αντί για 380 μέτρα σε αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας οικόπεδο. Και αναγκάστηκαν να κάνουν ανάκληση της άδειας 2 ημέρες αφότου κατατέθηκε υπόμνημα που την κουρελιάζει και ξεσκεπάζει όλες τις αβλεψίες της άδειας. Κακώς δώσανε την άδεια. Την ακύρωσαν και τώρα είναι υπόλογοι. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ‘Η είναι παράνομη η έκδοση της άδειας, ή είναι παράνομη η ακύρωσή της. Τώρα φοβούνται μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος. Όσο χρόνο και να κερδίσουν θα βρεθούν μπροστά στα πεπραγμένα τους. Η επιτροπή κατοίκων και όλη η αντιπολίτευση, ενωμένοι θα συνεχίσουν τον αγώνα»!
Το θέμα του οικοπέδου στο Χαλικάκι αποτελεί μια σύνθετη υπόθεση με ιστορικό, νομικό και πολιτικό βάθος. Αν και προς το παρόν η ανέγερση πολυκατοικίας έχει «τελειώσει» στο τυπικό σκέλος της, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς απαιτούνται θεσμικές ενέργειες για να διασφαλιστεί οριστικά ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ιδιώτης έχει καταθέσει ένσταση κατά της ανάκλησης της οικοδομικής άδειας στο ΣΥΠΟΘΑ και η μεριά του πιστεύει πως θα δικαιωθεί, με την απόφαση να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω του νομικού του εκπροσώπου, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο ιδιώτης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να έρθει σε διαπραγμάτευση με τον Δήμο και να παραχωρήσει το οικόπεδο έναντι αποζημίωσης ώστε η έκταση να περάσει στην κατοχή του Δήμου.
Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ειδησεογραφία γύρω από την υπόθεση, στα παρακάτω links:
Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτική αρθρογραφία και επεξηγηματικά ρεπορτάζ για την υπόθεση, στα παρακάτω links (παρατίθενται με χρονολογική σειρά, για πλήρη κατανόηση της υπόθεσης)
- https://ilioupolinews.gr/reportaz-ti-symbainei-me-tis-ergasies-dipla-sto-xalikaki-stin-ilioupoli-giati-antidroyn-oi-perioikoi/
- https://ilioupolinews.gr/xalikaki-anastoli-adeias-gia-ti-nea-oikodomi/
- https://ilioupolinews.gr/ilioupoli-oristiki-anaklisi-tis-adeias-gia-tin-nea-oikodomi-sto-xalikaki/
- https://ilioupolinews.gr/ilioupoli-xaos-sto-dimotiko-symboylio-me-entasi/
- https://ilioupolinews.gr/synentefksi-typoy-antipolitefsis-ilioupoli/
- https://ilioupolinews.gr/ilioupoli-neo-ektakto-symboulio-gia-to-xalikaki-me-protovoulia-tis-antipolitefsis/
- https://ilioupolinews.gr/akarpi-i-nea-sinedriasi-ds-ilioupolis-xalikaki/