Το πρωινό της 20ής Ιουνίου βρήκε πολλούς περίοικους της λεωφόρου Μαρίνου Αντύπα, αλλά και άλλων κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης, έκπληκτους, καθώς μέσα σε μία ημέρα είχαν αποψιλωθεί δεκάδες δέντρα που βρίσκονταν στις διαχωριστικές νησίδες των δρόμων.
Τα social media κατακλύστηκαν από οργισμένες αναρτήσεις πολιτών αλλά και αιρετών, οι οποίοι αντιδρούσαν στο θέαμα “γκρεμισμένων” δέντρων που έδιναν ανάσα πρασίνου στην πόλη. Πρόκειται για τις περίφημες “λεύκες”, οι οποίες βρίσκονται κατά χιλιάδες εντός του αστικού ιστού, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκαλέσει προβλήματα και ζημιές λόγω πτώσεων.
Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό που συνέβη λίγες ημέρες νωρίτερα στην οδό Κοτζιά, όταν ένα ογκώδες κλαδί λεύκης έσπασε, καταλήγοντας σε εν κινήσει αυτοκίνητο. Ευτυχώς ο οδηγός δεν τραυματίστηκε, ωστόσο το όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Το εν λόγω περιστατικό ήταν η αφορμή για την εκκίνηση διαδικασίων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
Μαζικό Πρόβλημα Λόγω Μύκητα
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ηλιούπολης, το τμήμα πρασίνου του Δήμου προέβη σε κατεπείγουσες εργασίες αυστηρού κλαδέματος σάπιων δέντρων λεύκης, καθώς η κατάστασή τους εγκυμονούσε σοβαρότατα προβλήματα με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Οι συγκεκριμένες λεύκες είχαν προσβληθεί από τον μύκητα Inonotus Levis, ο οποίος “κατατρώει” το εσωτερικό των δέντρων καθιστώντας τα εντελώς αδύναμα και επικίνδυνα, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, το σύνολο των λευκών στην πόλη μας έχει προσβληθεί από τον ίδιο μύκητα, με την κατάσταση να είναι μη-αναστρέψιμη.
Η αρμόδια υπηρεσία προέβη -εκτός από το δραστικό κλάδεμα των άρρωστων δέντρων- και σε καταγραφή όλων των δέντρων λεύκης στους κεντρικούςοδικούς άξονες της πόλης, προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία τους. Όπως αναφέρει στην έκθεση που κατέθεσε στον Δήμαρχο ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Κολυμπίρης: “Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανησυχία και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, για τις εργασίες κλαδέματος, αναλαμβάνουμε όμως πλήρως την ευθύνη των πράξεών μας, που η επιστημονική τεκμηρίωση τις καθιστά ορθολογικές”.
Πρόγραμμα Αντικατάστασης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος Ηλιούπολης ετοιμάζει άμεσα μια σχετική φυτοτεχνική μελέτη με την οποία στοχεύει να αντικαταστήσει σταδιακά όλες τις άρρωστες λεύκες με άλλου είδους δέντρο, το οποίο ενδείκνυεται για αστικά περιβάλλοντα, συνδυάζοντας ασφάλεια και ομορφιά.
Ως πρώτη επιλογή της αντικατάστασης, είναι η επιλογή του δέντρου “Γιακαράντα”, όπου ανθίζει την περίοδο που διανύουμε με ένα μωβ άνθος και παραμένει πράσινη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο δέντρο παρουσιάζει πολύ γερό κορμό και ξύλο με σπάνια φαινόμενα αποκόλλησης κλαδιών και βραχιόνων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας “ασφαλούς κατάστασης δέντρου” που βρίσκεται σε νησίδα δρόμου.
Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι, όχι απλά να αντικαταστήσει τα άρρωστα δέντρα, αλλά να φυτέψει πολύ μεγαλύτερο αριθμό νέων δέντρων από αυτά που θα απομακρυνθούν, αναβαθμίζοντας το οικολογικό ισοζύγιο σε τοπικό επίπεδο.