Και επίσημα κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, το οποίο προβλέπει μια σειρά από σημαντικές τροποποιήσεις στο «καθεστώς» μιας σειράς εκτάσεων που αφορούν την Ηλιούπολη. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα, έρχεται να αντι- καταστήσει εκείνο του 2011, το οποίο είχε ακυρωθεί στο ΣτΕ το 2017, μετά από μαζικές προσφυγές Δήμων. Κύριο επιχείρημα του ΣτΕ, τότε, ήταν η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έτσι, το νέο Προεδρικό Διάταγμα, περιλαμβάνει την λεγόμενη ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) η οποία είχε έρθει σε διαβούλευση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το προπέρσινο καλοκαίρι και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.
Τι Προβλέπεται Για Την Ηλιούπολη
Μεταξύ των 11 Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό βρίσκεται και η Ηλιούπολη. Αναφορικά με την πόλη μας, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπει τη χωροθέτηση και εγκατάσταση διαδημοτικού κοιμητηρίου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου στους πρόποδες του Υμηττού, καθώς και την νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμό του Κέντρου Υψηλής Τάσης Ηλιούπολης, το οποίο φημολογείται πως θα μετατραπεί σε υποδομή κλειστού τύπου. Tέλος προβλέπεται και η νομιμοποίηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο.
Ηχηρό «Όχι» Σε Κοιμητήριο Και ΚΥΤ Από Το Δημοτικό Συμβούλιο
Το καλοκαίρι του 2019, είχε ξεσπάσει έντονη πολιτική κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης εμφανιζόταν υπέρμαχος της χωροθέτησης διαδημοτικού κοιμητηρίου Ηλιούπολης-Αλίμου στην τοποθεσία δίπλα στο ΚΥΤ, γεγονός που έβρισκε αντίθετες όλες τις παρατάξεις, πλην των «Συνεργών Με Την Ηλιούπολη» οι οποίοι έχουν απορροφηθεί από την παράταξη του Δημάρχου. Αφορμή για την πολιτική «θύελλα» ήταν ένα έγγραφο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ανέφερε πως η εταιρεία θα παραχωρήσει εκτάσεις για κοιμητήριο μόνο εφόσον ο Δήμος επιτρέψει την αναβάθμιση του ΚΥΤ σε 400kW. Η επιστολή αυτή έβαλε «φωτιά» στην αντιπαράθεση, με τις παρατάξεις να αντιδρούν σφοδρά και τους κατοίκους να προβαίνουν σε συνεχείς κινητοποιήσεις. «Λάδι στη φωτιά» έβαζαν, επίσης, και οι δηλώσεις του Δημάρχου Αλίμου, ο οποίος ήθελε διακαώς τη χωροθέτηση κοιμητηρίου στην περιοχή. Τελικά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατάφεραν κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων της διοίκησης) να αποφασίσουν πως πάγια θέση του Δήμου Ηλιούπολης είναι η απομάκρυνση του ΚΥΤ και η μη-χωροθέτηση κοιμητηρίου στο σημείο. Mετά από αυτή την απόφαση, ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί πως ο Δήμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη
εφόσον το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει νομιμοποίηση και αναβάθμιση του ΚΥΤ.
Η Ιστορία Του ΚΥΤ Και Των Τοπικών Αντιδράσεων – Το ΣτΕ Το Έχει Κηρύξει Παράνομο
Η ιστορία των τοπικών αντιδράσεων κατά της χωροθέτησης και αναβάθμισης του ΚΥΤ Ηλιούπολης, δεν είναι καινούργια. Αντίθετα, πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι τότε κάτοικοι ήρθαν σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ προκειμένου να αποτρέψουν την αναβάθμιση του ΚΥΤ. Το ΣτΕ με 3 αποφάσεις (1672/2005, 1676/2005 και 1678/2005) έκρινε τα έργα δημιουργίας του ΚΥΤ παράνομα. Μία εξ αυτών μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το ΚΥΤ επετράπη να κατασκευαστεί εντός της Β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού, με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κατάστασης αυτού» και ότι «η εγκατάσταση του ΚΥΤ εντός της Β’ ζώνης του Υμηττού κρίθηκε ως ασυμβίβαστη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού». Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η προσπάθεια νομιμοποίησης του ΚΥΤ θα καταρρεύσει με την προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ, η οποία έχει προαναγγελθεί από τον Δήμαρχο.