H υπόθεση της αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού έχει προκαλέσει εκτενείς συζητήσεις αλλά και αρκετές αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ-Πόλις Ανθρώπινη Πόλη» έχει πραγματοποιήσει καίριες παρεμβάσεις στο ζήτημα, με τους αιρετούς της παράταξης Δημήτρη Ασβεστά, Χρήστο Κοκοτίνη και Απόστολο Κονδύλη να συνεισφέρουν σημαντικά επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο.
Mε αφορμή την ανάδειξη του ζητήματος στη δημόσια ατζέντα, η παράταξη της αριστεράς έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκτενές κείμενο θέσεων, στο οποίο γίνεται μια πλήρης καταγραφή των δεδομένων, παρουσιάζοντας τις δικές της θέσεις για την πολύκροτη υπόθεση.
Αιχμές Για Την Μεθοδολογία & Τα Στοιχεία Της Μελέτης
Αφού παρουσιάζει ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης των LED, η παράταξη του Δημήτρη Ασβεστά μπαίνει στην ουσία της μελέτης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για παρελκυστικές και εντελώς εσφαλμένες τακτικές. «Η μελέτη αναφέρει ότι η εξοικονόμηση για τον Δήμο από την παραχώρηση θα φτάνει τουλάχιστον το 72,91%, της υφιστάμενης κατανάλωσης, χωρίς όμως να τη γνωρίζουμε με ακρίβεια. Η ίδια η μελέτη αναφέρει πως υπολογίζει την κατανάλωση από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που όμως “Το ποσό αυτό δύναται να παρουσιάζει μια απόκλιση”», αναφέρει το κείμενο θέσεων, με τους αιρετούς να διερωτώνται τον λόγο για τον οποίο ο Δήμος και ο μελετητής δεν ζήτησαν τα πραγματικά στοιχεία καταναλώσεων από τη ΔΕΗ.
Ως προς τη χρηματοοικονομική ανάλυση της μελέτης, η παράταξη «ΗΛΙΟΥ-Πόλις» προτάσσει τη λύση της παρουσίασης εκτενούς ανάλυσης μεταξύ του μοντέλου της παραχώρησης και του μοντέλου της προμήθειας με εκτέλεση της συντήρησης και λειτουργίας του φωτισμού από τον ίδιο το Δήμο. «Δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά για το λόγο για τον οποίο απορρίπτεται το μοντέλο δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από τη στιγμή που προγενέστερη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου πρότεινε αυτή ακριβώς τη λύση», επισημαίνει η ανακοίνωση,συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει καμία αναφορά με για τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθει στο Δήμο μετά την παραχώρηση η διαχείριση του ηλεκτροφωτισμού»
Σαφής Θέση Υπερ Της Αναβάθμισης, Αλλά Με Όρους Δημόσιου Συμφέροντος
Το κείμενο θέσεων της παράταξης καθιστά σαφές πως τάσσεται ανοικτά υπέρ της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το έργο θα πρέπει να γίνει με τον κατά τον οικονομικά προσφορότερο τρόπο, υιοθετώντας την πιο συμφέρουσα για τους πολίτες λύση.
«Με βάση το γεγονός της ανυπαρξίας μίας τεκμηριωμένης και σοβαρής συγκριτικής μελέτης για την επιλογή του τρόπου χρηματοδότησης, η επιλογή της δημοτικής αρχής για χρηματοδότηση των LED από ιδιώτη, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών, αλλά και την ουσιαστική διαχείριση του δικτύου από τον ιδιώτη για 12 χρόνια, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή» υπερτονίζουν οι συντάκτες του κειμένου, καταλήγοντας: «Τέτοιες αποφάσεις που αναγκαστικά δεσμεύουν τον Δήμο για 12 χρόνια και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για τελικά μόνιμη εκχώρηση δικτύων σε ιδιώτες δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο να λαμβάνονται με μεθόδους «έκτακτης ανάγκης».
Τέλος, σαφείς υπαινιγμοί υπάρχουν και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη δημοτική αρχή για την ψήφιση της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, με την παράταξη της αριστεράς να σχολιάζει σκωπτικά το γεγονός πως η επίμαχη μελέτη εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο που είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Δήμου.
Τα Αιτήματα Της Παράταξης
Ως προς τα αιτήματα της δημοτικής κίνησης, αυτά εκφράζονται με τον πλέον σαφή τρόπο σε μια σειρά από σαφείς θέσεις:
- Διεξαγωγή ευρείας συγκριτικής μελέτης σχετικά με την προσφορότερη για το Δήμο λύση
- Ευρεία διαβούλευση της πρότασης αυτής στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ευρύτερη δυνατή στήριξη ενός τόσο κομβικού και μακράς διάρκειας έργου.
- Τεχνογνωσία στο Δήμο. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος θα πρέπει να αποτελεί τον υποδοχέα γνώσης σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Εμπιστοσύνη στο προσωπικού του Δήμου, εμπλοκή του στο έργο.