Στο προσκήνιο της τοπικής ζωής επανέρχεται το ακανθώδες ζήτημα του κέντρου υψηλής τάσης Ηλιούπολης (ΚΥΤ), το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με την Αργυρούπολη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέσω ενός πρακτικού επεξεργασίας (146/2022) που αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, δίνει «πράσινο φως» στην νομιμοποίηση του ΚΥΤ, το οποίο εδώ και 2 δεκαετίες αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις τοπικές κοινωνίες των δύο δήμων. Όπως προκύπτει από το νομικό κείμενο, το κέντρο υψηλής τάσης Ηλιούπολης, παρά το γεγονός πως έχει χαρακτηριστεί παράνομο με δύο αποφάσεις του ΣτΕ το 2005, μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του υπό την προϋπόθεση να εκσυγχρονιστεί και να υπογειοποιηθεί.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ «[…] Η ρύθμιση τίθεται νομίμως, εφόσον η λειτουργία του Κ.Υ.Τ. στη συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με τη μελέτη και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, κρίνεται ως απαραίτητη για την ασφαλή και ομαλή ηλεκτροδότηση της Αττικής, και τίθεται υπό την προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων με τη χρήση τεχνολογίας κλειστού τύπου». Τονίζεται πως το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ έχει επαυξημένη γνωμοδοτική ισχύ.
Θεσμικές Αντιδράσεις & Πρωτοβουλίες
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό, κινητοποίησε τόσο κατοίκους και συλλογικότητες, όσο και τα δημοτικά συμβούλια των δύο πόλεων στα σύνορα των οποίων βρίσκεται η εγκατάσταση του ΚΥΤ. Στο διαδημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης-Αργυρούπολης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε η κοινή προσφυγή των δύο δήμων στο ΣτΕ, ενώ τόσο οι νομικές υπηρεσίες των δύο Δήμων, όσο και οι πολεοδομίες θα πραγματοποιήσουν κοινές δράσεις με σκοπό την απομάκρυνση του ΚΥΤ από την περιοχή. Πάγιο αίτημα των δύο Δήμων, εδώ και 20 σχεδόν χρόνια είναι η πλήρης απομάκρυνση της συγκεκριμένης υποδομής, ενώ παρόμοια είναι και η στάση κατοίκων και τοπικών συλλογικοτήτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επιτροπής αγώνα που συγκροτήθηκε στην Ηλιούπολη, μετά από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, όπου και αποφασίστηκε η έναρξη νέου κύκλου κινητοποίησεων και δράσεων κατά της νομιμοποίησης του ΚΥΤ.
«Ταφόπλακα» Στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο
Παρά την αρνητική εξέλιξη που έφερε το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ για το ΚΥΤ, το νομικό κείμενο βάζει οριστικό τέλος σε κάθε προσπάθεια και «φιλολογία» γύρω από το ζήτημα χωροθέτησης και δημιουργίας νέου διαδημοτικού κοιμητηρίου στην συγκεκριμένη περιοχή. Το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ
γνωμοδοτεί αρνητικά για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου Ηλιούπολης-Αλίμου στην περιοχή του ΚΥΤ, με τους δικαστές να αναφέρουν πως «δεν προτείνεται νομίμως η εγκατάσταση διαδημοτικού νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου εντός της ίδιας ζώνης, εφόσον πρόκειται περί νέας δραστηριότητας και από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει επαρκώς ο λόγος δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει την εγκατάσταση του κοιμητηρίου αυτού στη συγκεκριμένη θέση». Η συγκεκριμένη πρόταση είχε τεθεί από τις δημοτικές αρχές Ηλιούπολης και Αλίμου το καλοκαίρι του 2019, με τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ να προτείνει την παραχώρηση μιας μεγάλης έκτασης δίπλα στο ΚΥΤ για τη δημιουργία κοινού κοιμητηρίου, με αντάλλαγμα τη θετική γνωμοδότηση των δύο δήμων για την νομιμοποίηση και αναβάθμιση του ΚΥΤ σε 400kV, από 150 που είναι σήμερα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης, με τα σχέδια να εγκαταλείπονται οριστικά.
Το Ψήφισμα Των Δύο Συμβουλίων
Tα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπολης, τηρώντας διαχρονικά αταλάντευτη θέση υπέρ της απομάκρυνσης του Κ.Υ.Τ. από την Β Ζώνη Υμηττού:
1) Εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην δημιουργία ΚΥΤ 400 kv, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
2) Ζητούν, για τους ίδιους λόγους, την άμεση απομάκρυνση του ΚΥΤ των 150 kv.
3) Ζητούν επίσης την δενδροφύτευση του συνόλου του χώρου μετά την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί και τη χρήση του ως δασικού χώρου.
4) Θεωρούν ότι το νέο Π.Δ. για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο του προηγούμενου και ειδικότερα να μην επιτρέπει την λειτουργία ΚΥΤ.
5) Εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την μη εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ για την απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ 150 kv και την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτίσματος.
Τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο δήμων εκφράζουν τη βούλησή τους να υποστηρίξουν τις παραπάνω θέσεις τους, μαζί με τους πολίτες, με κάθε νομικό και κινηματικό τρόπο.
Διαβάστε ένα πλήρες ρεπορτάζ για το ΚΥΤ και το διαδημοτικοί κοιμητήριο Ηλιούπολης, εδώ.