Ρεπορτάζ: Στέλλα Σιδέρη
Και επίσημα ξεκίνησε τη λειτουργία της η πρωτοβουλία «Είμαι Εδώ», μια νέα συλλογικότητα που ήρθε στα πράγματα της πόλης για να στηρίξει τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και να συμβάλει δυναμικά με κάθε τρόπο στην επανένταξη τους στον κοινωνικό ιστό, παρέχοντας τους κάθε δυνατή βοήθεια αλλά και διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες.
Η πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου και είχε ως σκοπό να μοιραστεί με τον κόσμο τους τομείς που θα δραστηριοποιείται, αλλά και να παρουσιάσει τις διαφορετικές μορφές βίας που υπάρχουν και αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο σπίτι, στην δουλεία, στον δρόμο και γενικότερα όπου αυτό είναι δυνατό να συμβεί.
Οι «Ηλιουπολίτισσες» Κινητήρια Δύναμη
Την πρωτοβουλία αυτή την ξεκίνησαν εφτά γυναίκες από την Ηλιούπολη: η Νίκη Τσιμπούρη, η Άρτεμις Καράβα, η Αντωνία Καλαθανάκη, η Λιάνα Δενεζάκη, η Φωτεινή Σαββατιανού, η Γωγώ Τσακογιάννη και η Χρύσα Δουζένη. Πρόκειται για 7 δυναμικές γυναίκες της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες -εκτός από ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης- έχουν στην «φαρέτρα» τους επιστημονική κατάρτιση και παραστάσεις από παρόμοιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, γεγονός που ανεβάζει το επίπεδο της οργάνωσης και τη σημασίας της πρωτοβουλίας.
Το «Είμαι Εδώ» θέλει να φέρει ριζικές αλλαγές στην άνιση αντιμετώπιση της γυναίκας σε σχέση με τους άνδρες αλλά και να βοηθήσει με κάθε τρόπο, -δρώντας συμπληρωματικά με τους επίσημους θεσμούς και φορείς του κράτους- τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα φαινομένων κακοποίησης και κοινωνικής περιθωριοποίησης. «Στόχος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε την πολιτεία, αλλά να ασκούμε έλεγχο ως ενεργοί πολίτες στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στα θύματα της βίας» τόνισε η κ. Φωτεινή Σαββατιανου κατά την παρέμβαση της.
Σύμφωνα με τις διοργανώτριες της ομάδας ο κόσμος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ενώ υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία ήδη από τις πρώτες ημέρες των επίσημων ανακοινώσεων.
Πως Ξεκίνησε Η Πρωτοβουλία
Η αφορμή για τη δημιουργία της εν λόγω πρωτοβουλίας, ήταν το τραγικό περιστατικό κακοποίησης της 19χρονης από τον 39χρονο αστυνομικό στην Ηλιούπολη. Σκοπός της ομάδας είναι να «αγκαλιάσει» γυναίκες που το έχουν ανάγκη και να βρίσκεται στο πλευρό τους.
Όπως ανέφερε η κ. Τσακογιάννη στη δική της παρέμβαση «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες, με όποιον τρόπο και αν έχουν κακοποιηθεί. Θα δρούμε ως ο παρατηρητής των θεσμών και θα ελέγχουμε αυστηρά», αναφέρει στην «Ηλιοτυπία» η κ. Τσακογιάννη, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η πρωτοβουλία ξεκινά από τις Ηλιουπολίτισσες, μια ομάδα με 9,5 χιλιάδες ενεργά μέλη σε όλη την πόλη».
Η πρωτοβουλία «Είμαι Εδώ» έχει αποκτήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες μια συμπαγή δομή και οργάνωση. Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν συγκροτηθεί ήδη ομάδες ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης από εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν εθελοντικά, οποτεδήποτε χρειαστεί.
Τα Επόμενα Βήματα Και Οι Δράσεις
Τα επόμενα βήματα του «Είμαι Εδώ» είναι να συγκροτήσει ειδικές ομάδες που απαρτίζονται από ειδικούς επιστήμονες, νομικούς και ψυχολόγους, που θα συμβάλουν στην βοήθεια και την υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι επίσης η επιμόρφωση της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, μέσα από ημερίδες, συζητήσεις, δράσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Ήδη έχει διεξαχθεί με επιτυχία η πρώτη συγκέντρωση γνωριμίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου. Δεκάδες γυναίκες βρέθηκαν στο «Σκαλί Άrt», σπάζοντας τον κύκλο της έμφυλης βίας και συζητώντας ανοιχτά για το φαινόμενο της κακοποίησης.
«Να κινητοποιηθούν οι γειτονίες», είναι το κεντρικό σύνθημα του «Είμαι Εδώ», με την κ. Δουζένη να δηλώνει πως η δράση ενέπνευσε γυναίκες και από άλλες πόλεις να κάνουν κάτι ανάλογο. Συγκεκριμένα στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη οι γυναίκες έδειξαν ενδιαφέρον και ετοιμάζονται να ιδρύσουν το δικό τους «Είμαι Εδώ» ξεδιπλώνοντας στην Ελλάδα έτσι ένα αντίστοιχο κίνημα με το #metoo που αναδεικνύει την ανάγκη των γυναικών να αποκτήσουν την δική τους φωνή.