Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στο πέρασμα τους. Τόσο στην Αττική, όσο και στην Έυβοια και την Πελοπόννησο, οι φωτιές άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες κατοίκων καθώς και εκατοντάδες στρέμματα καμμένων δασών, σε μια εποχή που είναι περισσότερο απαραίτητα από ποτέ.
Οι ισχυροί άνεμοι του πρώτου δεκαήμερου του Αυγούστου έβαλαν τον Σύνδεσμο Προστασίας Και Ανάπτυξης Υμηττού σε συναγερμό. Ο Υμηττός έχει κατά το παρελθόν δεινοπαθήσει από πυρκαγιές και το φετινό στοίχημα ήταν να μην υπάρξει κανένα μέτωπο που θα απειλήσει το βουνό. Ο στόχος επιτεύχθηκε, ωστόσο πίσω από αυτό το κατόρθωμα κρύβεται ένας τεράστιος όγκος δουλειάς και προετοιμασίας.
Πρωταρχικό Μέλημα Η Πρόληψη
Ήδη από τον περασμένο χειμώνα, κλιμάκια του ΣΠΑΥ «όργωσαν» όλο τον Υμηττό, πραγματοποιώντας εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και έργων στα περιαστικά δάση των δήμων του Συνδέσμου. Στην Ηλιούπολη, ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε μια σειρά από νευραλγικής σημασίας παρεμβάσεις, με εκτεταμένες εργασίες κοπής και απομάκρυνσης ξερών χόρτων και σκουπιδιών, ενώ ειδικά μηχανήματα απομάκρυναν φερτά υλικά από δασικούς δρόμους, εξασφαλίζοντας πως οι λεγόμενες «αντιπυρικές ζώνες» θα είναι καθαρές σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Η κακοκαιρία «Μήδεια» είχε πλήξει τους πρόποδες του Υμηττού, ξεριζώνοντας δεκάδες δέντρα, τα οποία θα ήταν η ιδανική καύσιμη ύλη σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.
Δεξαμενές, Υδροβόλα Και Χρήση Της Τεχνολογίας
Τα στελέχη του συνδέσμου, από τον Φεβρουάριο είχαν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου», υπό τον συντονισμό του προέδρου Γιάννη Κωνσταντάτου, προκειμένου να «τρέξουν» μια σειρά από διαδικασίες και προετοιμασίες που θα αύξαναν την αντιπυρική ασφάλεια σε όλο το βουνό. Οι διαδικασίες που απαιτούνταν για να θωρακιστεί ο Υμηττός έτρεξαν με υψηλές ταχύτητες. Μετά από χρηματοδότηση που εξασφάλισε, ο ΣΠΑΥ τοποθέτησε ειδικές δεξαμενές σε στρατηγικά σημεία στο βουνό, ενώ ανανέωσε τον τεχνολογικό του εξοπλισμό προκειμένου τα στελέχη του να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης του αντιπυρικού εξοπλισμού σε όλο τον Υμηττό. Πέραν της τεχνολογικής αναβάθμισης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος και συντήρηση στους αναμεταδότες και τα συστήματα επικοινωνίας του Συνδέσμου προκειμένου όλα να λειτουργούν άρτια και αποτελεσματικά. Επίσης, σε όλες τις εθελοντικές ομάδες παραδόθηκε νέος εξοπλισμός, που ήταν απαραίτητος για την πρόληψη ενδεχόμενων πυρκαγιών.
Και η χρήση της τεχνολογίας δεν σταματά εδώ: Στον Υμηττό λειτούργησαν και φέτος θερμογραφικές κάμερες πυρανίχνευσης ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών. Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα, όλο το 24ωρο ανιχνεύει την παραμικρή αλλαγή θερμοκρασίας στο φυσικό περιβάλλον, ειδοποιώντας άμεσα το προσωπικό ασφαλείας της πολιτικής προστασίας, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η επέκταση του ενώ λόγω συστήματος είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Γιάννη Κωνσταντάτου για τον Υμηττό τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τέλος, πλήρως λειτουργικά ήταν και τα 200 υδροβόλα που είχε εγκαταστήσει πριν 4 χρόνια ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης στον Δήμο του, αποτελώντας μια ισχυρή ασπίδα σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς
Εκτεταμένες Περιπολίες
Καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αλλά ειδικά τις ημέρες που η Αττική βρισκόταν στον «κόκκινο» στον χάρτη κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, τόσο στελέχη του ΣΠΑΥ όσο και οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας και πυρόσβεσης των Δήμων, μαζί με την πολιτική προστασία «σκάναραν» τον Υμηττό από άκρη σε άκρη. Στην Ηλιούπολη, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ειδικά τα βράδια, εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου υπό τον συντονισμό του Γιάννη Αντζινά και του Γιώργου Μπενά πραγματοποιούσαν πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες στους πρόποδες, προκειμένου να εμποδίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Το μέτρο αυτό ήταν μια άκρως επιτυχημένη τακτική που αποδείχτηκε σωτήρια για το βουνό, καθώς σε δύο περιπτώσεις, περιπολούντες εθελοντές ήρθαν αντιμέτωποι με αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς στην Αργυρούπολη.
Δύο Αποτυχημένες Απόπειρες Εμπρησμού
Δύο προσπάθειες εμπρησμού απετράπησαν φέτος χάρη στο μέτρο των περιπολιών. Και οι δύο περιελάμβαναν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς στο περιαστικό δάσος της Αργυρούπολης με το πρώτο περιστατικό να αφορά έναν μεγεθυντικό φακό τοποθετημένο επάνω σε ξερά χόρτα. Το δεύτερο -και πιο σοβαρό- περιστατικό αφορούσε γεμάτα γκαζάκια που είχαν τοποθετηθεί πάνω από ένα παλιό στρώμα. «Είναι απίστευτο αυτό που βιώνουμε και ευχαριστώ τους εθελοντές φύλακες τους Υμηττού μας που αγρυπνούν 24 ώρες το 24ωρο απέναντι στους αλήτες που βάλθηκαν να μας κάψουν» τόνισε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ. Τα δύο περιστατικά θεωρήθηκαν ως ξεκάθαρη προσπάθεια εμπρησμού, με τις αρχές να διερευνούν τις υποθέσεις και όλα τα στοιχεία που εντοπίστηκαν από τους εθελοντές.
Έγκαιρη Αντιμετώπιση Των Περιστατικών
Παρά την πρόληψη και την προετοιμασία του ΣΠΑΥ, δεν έλλειψαν μικρής έκτασης μέτωπα. Το πρώτο ξέσπασε πλησίον του ΚΥΤ Ηλιούπολης, με τους εθελοντές, την πυροσβεστική και τα εναέρια μέσα να θέτουν την πυρκαγιά υπό άμεσο έλεγχο. Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε μικρής έκτασης μέτωπο στα σύνορα των Δήμων Καισαριανής και Βύρωνα, το οποίο επίσης ελέγχθηκε άμεσα χάρη στον άριστο συντονισμό των δυνάμεων.
Σε μια περίοδο που οι πόλεις έχουν ανάγκη το δάσος και τον ορεινό όγκο του Υμηττού περισσότερο από ποτέ, ο ΣΠΑΥ εξυπηρέτησε την κοινωνική αυτή ανάγκη με αποτελεσματικότητα. Πρόληψη, προετοιμασία και καλός συντονισμός είναι το τρίπτυχο που κράτησε τον Υμηττό αλώβητο από τις πυρκαγιές.