Η πόλη μας έχει την ευλογία να έχει μια πλούσια αθλητική παράδοση. Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν κάνει την Ηλιούπολη υπερήφανη είναι και ο Γιάννης Κωστάκης, Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση. Συναντηθήκαμε με τον κ. Κωστάκη σε ένα από τα αγαπημένα του μέρη στην πόλη, όπως ο ίδιος λέει, στο δημοτικό κολυμβητήριο, όπου μιλήσαμε μαζί του και παρακολουθήσαμε την προπόνησή του.
Η Αγάπη Για Το Υγρό Στοιχείο
«Αγαπούσα την κολύμβηση από παιδί», αναφέρει κατά την έναρξη της συζήτησής μας ο αθλητής και προσθέτει «μετά το ατύχημα που είχα, η επαφή μου με το υγρό στοιχείο ανανεώθηκε, καθώς χρειάστηκε να παρακολουθήσω προγράμματα αποκατάστασης στο νερό. Ε, η αγάπη ξαναζωντάνεψε, και έτσι ξεκίνησα το ταξίδι μου στον πρωταθλητισμό». Ο Γιάννης Κωστάκης, μετά το ατύχημα που είχε δεν το έβαλε κάτω. Μπήκε στις πισίνες, προπονήθηκε σκληρά, δούλεψε εντατικά και κατάφερε την πρώτη του διάκριση το 1998.
Η Πρώτη Διάκριση Και Τα Ρεκόρ
Το πρώτο μετάλλιο που κρέμασε στο στήθος του ο Ηλιουπολίτης αθλητής μετά το ατύχημα που είχε, ήταν το 1998 κερδίζοντας το χάλκινο στα 200 μέτρα ελεύθερο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στην Ολλανδία. Έκτοτε, την πορεία του -λίγο έως πολύ- τη γνωρίζουμε όλοι. Ο αθλητής έχει καταρρίψει 11 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μέτρα πεταλούδα, στα 200 μέτρα μικτή ατομική και στα 100 μέτρα ελεύθερο και 5 φορές το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 50 μέτρα πρόσθιο. Συνολικά, στη μέχρι τώρα πορεία του, ο Παραολυμπιονίκης έχει κερδίσει 21 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε παγκόσμια πρωταθλήματα, σε πανευρωπαικά πρωταθλήματα, ενώ ακόμα περισσότερες είναι οι εγχώριες διακρίσεις του.
«Ένιωσα Δέος Στους Παραολυμπιακούς Της Αθήνας»
«Δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια αυτά που αισθάνθηκα όταν ανέβηκα στο βάθρο στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας», λέει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Κωστάκης. «Όταν κέρδισα το χάλκινο μετάλλιο εδώ, ένα ολόκληρο στάδιο είχε σηκωθεί στο πόδι και με χειροκροτούσε. Ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου και η απόλυτη δικαίωση για τους κόπους και την προσπάθεια που είχα καταβάλλει. Το να κερδίζεις ένα μετάλλιο στη χώρα σου είναι από τα πιο όμορφα συναισθήματα».
Η Δυσκολία Που Τον Ώθησε Ξανά Στην Κορυφή
«Το 2011 ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας μου», αναφέρει ο ολυμπιονίκης. «Στο πανευρωπαϊκό του Βερολίνου, είχα έναν σοβαρό τραυματισμό με δύο κατάγματα στα πόδια μου, τα οποία με κράτησαν εκτός δράσης για αρκετό καιρό και με έριξαν ψυχολογικά. Έκανα δύο χειρουργεία και μεγάλη προσπάθεια με τις φυσιοθεραπείες. Όμως επανήλθα, γιατί το έβαλα πείσμα». Πράγματι, 2 χρόνια αργότερα, το 2013, όχι μόνο επανήλθε στις πισίνες, αλλά ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του Καναδά, κάνοντας την Ελλάδα περήφανη. Η σιδηρά πυγμή και η αποφασιστικότητα, είναι χαρακτηριστικά που τα καταλαβαίνει κανείς, άλλωστε, από τις πρώτες κουβέντες που έχει μαζί του, συνειδητοποιώντας πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με πειθαρχία, που βάζει στόχους και τους πετυχαίνει.
Η Ονομασία Του Κλειστού Γυμναστηρίου Σε «Ιωάννης Κωστάκης»
Όταν ερωτήθηκε για την πρόσφατη τελετή ονοματοδοσίας του κλειστού γυμναστηρίου της πόλης με το όνομα του, το πρόσωπο του Γιάννη Κωστάκη «έλαμψε». «Είναι τεράστια τιμή για εμένα η πόλη που μένω να δίνει το όνομά μου σε μια αθλητική δομή. Στην εκδήλωση ήμουν απίστευτα συγκινημένος και χάρηκα που τα παιδιά της πόλης θα βλέπουν το όνομά μου και ίσως αποτελέσω για κάποιον κίνητρο, ψάχνοντας για εμένα».
«Μπορεί Να Βελτιωθεί Η Προσβασιμότητα Στην Πόλη»
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η προσβασιμότητα σε αρκετά σημεία της πόλης είναι καλή, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια και βελτίωση. «Ειδικά στα κεντρικά σημεία της Ηλιούπολης», αναφέρει ο κ. Κωστάκης «χρειάζονται παρεμβάσεις που να κάνουν τη ζωή όσων κινούνται με αμαξίδιο πιο εύκολη» και προσθέτει: «Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες ειδικές θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ προκειμένου να εξυπηρετούμαστε όσοι θέλουμε να πάμε για κάποια δουλειά σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης».
Το Μήνυμα Για Τα Παιδιά Με Αναπηρίες
Η κουβέντα ήρθε στα νέα Άτομα με Αναπηρίες, με τον κ. Κωστάκη να δίνει το δικό του μήνυμα: «Παροτρύνω τα παιδιά που έχουν κάποια αναπηρία να μη διστάσουν και να μη φοβηθούν τίποτα και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ειδικά οι γονείς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί. Βλέπω τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην κολύμβηση να έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα παιδιά που ασχολούνται και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά», αναφέρει ο αθλητής και συμπληρώνει: «Η προσπάθεια για να γίνεσαι διαρκώς καλύτερος σε βελτιώνει τόσο ως αθλητή όσο και ως άνθρωπο».
Ο Γιάννης Κωστάκης απευθύνει, τέλος, ένα μήνυμα στην Πολιτεία να στηρίξει τα Άτομα με Αναπηρία που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια, έχει θέσει ως στόχο μια καλή επίδοση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.