Μία από τις ιστορικότερες δημοτικές παρατάξεις στην πόλη, η δημοτική κίνηση «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» σύντομα θα εκλέξει τον νέο επικεφαλής της. Η «Ηλιοτυπία» δημοσιεύει συνεντεύξεις με τους δύο υποψηφίους για την ηγεσία της παράταξη, οι οποίοι απάντησε σε κοινές ερωτήσεις.
1 Συνέντευξη Με Τον Δημήτρη Ασβεστά
Γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη. Από το 1982 είναι βιοτέχνης από στον κλάδο του Επίπλου. Είναι από τους βασικούς συντελεστές στη δημιουργία της δημοτικής κίνησης ΗΛΙΟΥ-πόλις και δημοτικός σύμβουλος απ΄ το 2014. Η συμμετοχή σε συνδικαλιστικά και συλλογικά όργανα πάντα από θέσεις ευθύνης, με ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια ,είναι τα βασικά χαρακτηρίστηκα που τον καθιέρωσαν στη πόλη μας.
Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία της παράταξης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις»;
Η πολυετής παρουσία μου και εμπειρία στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη κοινωνία, καθώς και την διασφάλιση της ενότητας της Δημοτικής μας Κίνησης (όντας από τους βασικούς συντελεστές από το ξεκίνημά της, με επικεφαλής τον Κ.Κονδύλη), η θέλησή μου για την διατήρηση της πολιτικής κουλτούρας που καθιερώσαμε ως Δημοτική Ομάδα στο Δ.Σ, μέσα από την επεξεργασία των θέσεών μας στην σημερινή πραγματικότητα, είναι οι λόγοι που με έκαναν να θέσω υποψηφιότητα.
Ποια θεωρείτε πως είναι τα 2 σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, και ποιες οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους;
Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της πόλη μας είναι το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα. Η υπόγεια σήραγγα και οι βυθίσεις κόμβων της Κατεχάκη, η αύξηση της ανακύκλωσης κα η ενημέρωση των πολιτών για την συμμετοχή τους αποτελούν λύσεις των προβλημάτων.
Εάν εκλεγείτε στο τιμόνι της παράταξης, θα είστε για πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος. Έστω ότι αναλαμβάνετε τη διοίκηση του Δήμου. Τι να περιμένει από εσάς ο μέσος Ηλιουπολίτης; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας;
Προτεραιότητά μου είναι η αλλαγή του τρόπου διοίκησης και η προσπάθεια για εξέλιξή του στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων. Αυτό σημαίνει δραστικός περιορισμός του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και κατάργηση των πελατειακών μηχανισμών. Οι διευθύνσεις του Δήμου πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά, χωρίς παρεμβάσεις στο έργο τους από τους αιρετούς, υλοποιώντας το πρόγραμμα της διοίκησης.
Πως αξιολογείτε την σημερινή δημοτική αρχή; Θα συνεργαζόσασταν ποτέ με τον σημερινό δήμαρχο;
Η σημερινή διοίκηση εγκλωβισμένη στη διαχείριση της καθημερινότητας (που όντως είναι δύσκολη), προσπαθώντας να παρουσιάσει μια καλή εικόνα στους
πολίτες δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει ένα έργο που θα αναβάθμιζε την πόλη, παράδειγμα η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού. Η πρότασή μας για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, που τώρα φαίνεται ποσό αναγκαία είναι, ενώ έγινε αποδεκτή, πέρασε ένας χρόνος και δεν έχει γίνει τίποτα. Επιπλέον, ο τρόπος προσέγγισης από την διοίκηση και αυτονόμησης δημοτικών συμβούλων, από όλες της παρατάξεις και από εμάς, δημιούργησαν αρνητικό περιβάλλον. Αντί να χτίζει συναινέσεις, προτίμησε την αντιπαράθεση, που σε τελική ανάλυση δεν φέρνει κανένα απτό αποτέλεσμα για τον δημότη παρά μόνο μικροπολιτικές ικανοποιήσεις. Ο τρόπος της διοίκησης του δήμου παραπέμπει στη λογική που είχε εμπεδωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. λόγω του εκλογικού νόμου, που σήμερα δεν διαθέτουν.
Είμαι υποστηρικτής της απλής αναλογικής, γιατί πιστεύω ότι όλα τα θέματα μικρά και μεγάλα απαιτούν συναίνεση για τη λύση τους. Με δεδομένο την οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τα περιθώρια ουσιαστικών διαφοροποιήσεων είναι περιορισμένα. Άποψή μου ήταν και παραμένει να ξεπεράσουμε το τοξικό κλίμα της στείρας αντιπαράθεσης και να στεκόμαστε στην ουσία. Δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας, αλλά έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, με στόχο όλων, θέλω να πιστεύω, το καλύτερο για την πόλη. Ο τρόπος που ασκήσαμε αντιπολίτευση, στην προηγούμενη αλλά και στη σημερινή διοίκηση είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλω μια κακή διοίκηση για να επωφεληθώ την δυσαρέσκεια, αλλά να συμβάλλω σε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας. Ο συμπολίτης μας να επιλέξει να με ψηφήσει για τις εποικοδομητικές και ουσιαστικές προτάσεις και όχι γιατί έχει απογοητευτεί από τον Δήμαρχο. Σήμερα συμφωνούμε με τον Δήμαρχο σε πολλά θέματα αλλά και διαφωνούμε σε άλλα τόσα. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο ΔΣ έχουν γίνει σχεδόν όλες αποδεκτές από την πλειοψηφία.
Χαρακτηρίστηκα αναφέρω, την πρόταση για τις Ενεργειακές Κοινότητες, την απομάκρυνση του Σ.Μ.Α. από τον Υμηττό, την υπογειοποίηση εγκαταστάσεων του Δήμου. Την ανάδειξη των υπηρεσιών κ.α. Εγώ σκοπεύω να διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, άλλα να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι βουλευτικές εκλογές που θα προηγηθούν, θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από το σημερινό, θα εκτιμήσουμε την κατάσταση συλλογικά και θα πράξουμε ανάλογα. Εγώ εκ των προτέρων δεν αποκλείω κανέναν και καμία, γιατί, όταν αναλαμβάνοντας την διοίκηση όπως είναι και ο στόχος μου, θα ζητήσω συνεργασία από όλες τις παρατάξεις σε προγραμματική βάση. Ο λαός της πόλης μας θα αποφασίσει για το ποιους και πώς θέλουν την διοίκηση στη πόλη μας.
Έστω ότι έχετε μπροστά σας έναν Ηλιουπολίτη ψηφοφόρο, είτε πρόκειται για την ενδοπαραταξιακή διαδικασία, είτε για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να σας στηρίξει;
Θα του έλεγα να εμπιστευθεί ένα συμπολίτη του που δεν ζητάει να γίνει δήμαρχος για επαγγελματική αποκατάσταση και που εδώ και πάρα πολλά χρονιά δεν βλέπει την ενασχόληση με τα κοινά ως ευκαιρία. Να στηρίξει έναν συμπολίτη του με τον οποίο μοιράζονται κοινές αγωνίες της καθημερινότητας και της βιοπάλης.
2 Συνέντευξη Με Τον Θοδωρή Παπαδάτο
Δικηγόρος Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Παρισιού και Οξφόρδης. Δραστηριοποιήθηκε από νεαρή ηλικία στα κοινά της Ηλιούπολης, ενώ έχει συμβάλει αποφασιστικά στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Ήρθε κοντά με κινήσεις πολιτών και ιστορικά αυτοδιοικητικά στελέχη της πόλης (όπως, οι Παναγιώτης Πατσαβός και Χρήστος Κοκοτίνης), με αποτέλεσμα να του γίνει η τιμητική πρόταση για την ηγεσία της Δημοτικής Κίνησης «ΗΛΙΟΥ-πόλις».
Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία της παράταξης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις»;
Η «ΗΛΙΟΥ-Πόλις» είναι η ιστορικότερη παράταξη στην πόλη, με ποικιλότροπη συμβολή στα μεγάλα ζητήματα που δια- χρονικά έχουν απασχολήσει την τοπική κοινωνία. Παραδοσιακά ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που είχε τη δυνατότητα να συσπειρώνει ένα ευρύτερο φάσμα πολιτών, με γνώμονα το συμφέρον της Ηλιούπολης. Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα, τολμώ να πω, πως η παράταξη έχει χάσει το βηματισμό της για μια σειρά από λόγους. Γι’ αυτό ακριβώς, θεωρώ πως χρειάζεται μια κάποια ανανέωση, με στόχο την επαναφορά των ταυτοτικών χαρακτηριστικών της, που πάντοτε συγκροτούσαν τη φυσιογνωμία της.
Ποια θεωρείτε πως είναι τα 2 σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, και ποιες οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους;
Η αλήθεια είναι πως η πόλη μας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουν συσσωρευτεί. Από τα «απλά» (όπως η έλλειψη αστικού πρασίνου ή η παντελής απουσία σχεδιασμού για την αποκομιδή απορριμμάτων) ως τα πιο «σύνθετα» (όπως, ενδεικτικά, η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας), θα έλεγα πως η εικόνα δεν είναι και η καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, εάν έπρεπε να ιεραρχήσω δύο ζητήματα που είναι ήδη επίκαιρα, αλλά θα αναδειχθούν έτι περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, τότε θα επέλεγα αφενός το συγκοινωνιακό-κυκλοφοριακό και αφετέρου αυτό της προστασίας του Υμηττού. Από τη μία, η ανάγκη εκπόνησης μιας συνολικότερης μελέτης για το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης είναι άμεση, ενώ πρόκειται να ενταθεί με την επένδυση στο Ελληνικό. Προς το σκοπό αυτό, ο Δήμος θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά διεκδικώντας την άμεση εκτέλεση του έργου της Αστικής Σήραγγας ώστε να λυθεί το θέμα της υπερτοπικής κίνησης, με τρόπο, όμως, φιλικό προς το περιβάλλον, και με γνώμονα τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα αυτού, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις για την πόλη μας. Από την άλλη, το δεύτερο μείζον, κατά τη γνώμη μου, θέμα που αφορά την πόλη σχετίζεται με την προστασία όλων των εκφάνσεων του Υμηττού, θέτοντας στο επίκεντρο το δημότη και τις ανάγκες αυτού. Αυτή τη στιγμή υφίσταται ήδη σχέδιο επεξεργασίας του προεδρικού διατάγματος που αφορά τον ορεινό όγκο του Υμηττού, με προφανείς συνέπειες για την πόλη, και δυστυχώς η Διοίκηση του Δήμου είναι παντελώς απούσα.
Εάν εκλεγείτε στο τιμόνι της παράταξης, θα είστε για πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος. Έστω ότι αναλαμβάνετε τη διοίκηση του Δήμου. Τι να περιμένει από εσάς ο μέσος Ηλιουπολίτης; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας;
Εκτιμώ πως η Ηλιούπολη θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον, που ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Για να συμβαδίσει με αυτές, θα μπορούσα να απαριθμήσω εκτεταμένες πρωτοβουλίες που μια νέα Διοίκηση μπορεί να πάρει, όπως η επένδυση σε τεχνογνωσία ή η αναζήτηση καινοτόμων εργαλείων και
εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης για την υλοποίηση βασικών κοινωνικών έργων υποδομής. Ο Δήμος θα πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη και στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας, εστιάζοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και με έμφαση στους τομείς που συνδέονται με το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, όπως η κοινωνική πολιτική, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, δίχως να παραγνωρίζει, όμως, και τα άμεσα καθημερινά προβλήματα. Κορωνίδα, όμως, και κοινή αφετηρία
της όποιας πρωτοβουλίας αποτελεί ο εκδημοκρατισμός των αυτοδιοικητικών θεσμών και η κατάργηση προσωπομετρικών και κλειστών μηχανισμών. Με άλλα λόγια, αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της όποιας πρωτοβουλίας αποτελεί η πραγματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και η εμπλοκή στη διαχείριση των κοινών. Αυτό, νομίζω, θα πρέπει να είναι και η αιχμή της πολιτικής μας πρότασης, καθώς η έλλειψη τοπικής δημοκρατίας (φαινόμενο σύμφυτο με τη σημερινή Δημοτική Αρχή) έχει δείξει πως τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί, έστω και εάν γίνεται με αγαθές προθέσεις.
Πως αξιολογείτε την σημερινή δημοτική αρχή; Θα συνεργαζόσασταν ποτέ με τον σημερινό δήμαρχο;
Η «ΗΛΙΟΥ-πόλις» είναι μια δημοτική κίνηση γνήσια αυτοδιοικητική και συμμετοχική. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πάντοτε ανοιχτή σε συνεργασίες με προοδευτικά τμήματα της τοπικής κοινωνίας, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, πως οι όποιες πολιτικές συγκλίσεις γίνονται στη βάση σαφώς οριοθετημένων αρχών και προγραμματικών θέσεων, οι οποίες εκφράζονται και στο επίπεδο της πολιτικής πρακτικής. Η γενική αυτή παραδοχή επιρρωνύεται και από το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της, αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Θα έλεγα πως ο Δήμαρχος διακρίθηκε
περισσότερο σε πολιτικές «δακτυλουργίες» και παλαιοκομματικές κυβιστήσεις, παρά στο να επιλύσει έστω και ένα ζήτημα που αφορά την πόλη. Για να είμαι ειλικρινής, αναλογιζόμενος τη στάση της Δημοτικής Αρχής στα θέματα του ΚΥΤ, του Νεκροταφείου ή και του Δημοτικού Οδοφωτισμού, αδυνατώ να φανταστώ κάποια σύμπλευση μαζί της.
Έστω ότι έχετε μπροστά σας έναν Ηλιουπολίτη ψηφοφόρο, είτε πρόκειται για την ενδοπαραταξιακή διαδικασία, είτε για τις δημοτικές εκλογές του 2023. Τι θα του
λέγατε για να τον πείσετε να σας στηρίξει;
Κατά τη γνώμη μου, η Ηλιούπολη χρειάζεται μια ριζική αλλαγή προσανατολισμού. Μια δημοτική παράταξη και εν δυνάμει διοίκηση με άλλη ηθική και αισθητική για τα πράγματα. Με αίσθηση τόσο του καθήκοντος το οποίο αναλαμβάνει, αλλά συνάμα και της αξιοπρέπειας για να το φέρει εις πέρας. Μια παράταξη που θα είναι αυθεντικά λαϊκή, χωρίς τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει, συνήθως, την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια δημοτική κίνηση της οποίας ο επικεφαλής θα είναι πρώτος μεταξύ ίσων, και μια Δημοτική Αρχή μακριά από δημαρχοκεντρικά μοντέλα, όπου οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσω γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών, σε διάλογο και άρρηκτη σύνδεση με την κοινωνία. Εν κατακλείδι, θεωρώ πως θα πρέπει ο Δήμος να απεγκλωβιστεί από την κομματικοποίηση που απολήγει σε πρακτικές πελατειακού κράτους ή ακόμα και σε άκριτο κυβερνητικό εναγκαλισμό, και να στραφεί στην εύρεση λύσεων που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του δημότη.
Το ζητούμενο είναι μια νέα ευρεία συσπείρωση πολιτών, που δεν θα εξαρτάται και δεν θα ελέγχεται από κάποιον κεντρικό κομματικό μηχανισμό αλλά θα στηρίζεται σε ανοιχτές τοπικές και θεματικές επιτροπές.