Η πόλη μας αντιμετωπίζει διαχρονικά πρόβλημα με την αποτελεσματική καθαριότητα, διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Παρά την ύπαρξη σχεδόν 2.500 πράσινων, 1.000 μπλε και 88 βυθιζόμενων κάδων, 33 γωνιών ανακύκλωσης και την ύπαρξη εβδομαδιαίου προγράμματος αποκομιδής ογκωδών ανά περιοχή, δεν έχει καταστεί δυνατή η βελτίωση στους παραπάνω τομείς.
Δυστυχώς, οι σωροί κλαδιών, ογκωδών και μπάζων στους δρόμους της Ηλιούπολης αποτελούν πλέον καθημερινές εικόνες. Αν σε αυτές προστεθεί και το πρόβλημα των κάδων απορριμμάτων που παραμένουν στην πλειονότητά τους χωρίς πλύσιμο και απολύμανση για πολλούς μήνες, η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις κατά καιρούς εύηχες ανακοινώσεις της διοίκησης του Δήμου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί. Βέβαια, σε αυτό συντελεί και η μη υπεύθυνη στάση ορισμένων κατοίκων που αποθέτουν ό,τι, όπου και όποτε θέλουν, χωρίς να συμμορφώνονται με τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου και το υπάρχον πρόγραμμα αποκομιδής. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να αποτελεί το άλλοθι για την πολυήμερη παραμονή τους στους δρόμους και την αποτυχία στο να διατηρηθεί η πόλη αποτελεσματικά καθαρή.
Επιπρόσθετα, στον τομέα της ανακύκλωσης, η Ηλιούπολη για το έτος 2021 κατατάσσεται στην 51η θέση ανάμεσα στους 67 Δήμους της Αττικής, με ποσοστό μόλις 7,3%, έχοντας μία επίδοση που υπολείπεται τόσο του Μ.Ο (13,6%), όσο και κατά πολύ από δεκάδες άλλους Δήμους, που έχουν πετύχει θεαματική αύξηση τα ποσοστά ανακύκλωσης και εξοικονόμηση χρημάτων, μέσω του περιορισμού του όγκου σύμμεικτων απορριμμάτων σε σχέση με τα διαρκώς αυξανόμενα τέλη ταφής τους στο ΧΥΤΑ. Αυτή η αποτυχία της Ηλιούπολης στην βελτίωση του ποσοστού της και η όποια αναβλητικότητα ή καθυστέρηση στην εφαρμογή αντικειμενικά επιτυχημένων προγραμμάτων και πρακτικών ανακύκλωσης, θα στερήσει την ευκαιρία να εξοικονομηθούν χρήματα προκειμένου να ανακατανεμηθούν και να καλύψουν ανάγκες σε τομείς και έργα που έχει ανάγκη η πόλη.
Σύμφωνα και με το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, υπάρχει η κοινή παραδοχή ότι το υπάρχον μόνιμο προσωπικό που απασχο- λείται στις υπηρεσίες αποκομιδής, καθαριότητας και ανακύκλωσης δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης και την βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας, παρά την ενίσχυσή του
με συμβασιούχους που προσλήφθηκαν λόγω COVID-19.
Με τα παραπάνω δεδομένα και τις μέχρι σήμερα αναποτελεσματικές πρακτικές και τακτικές που ακολουθούνται, μάλλον απαιτούνται πιο τολμηρές και ρηξικέλευθες αποφάσεις και λύσεις για το πρόβλημα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, το οποίο βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο.