Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στις τάξεις της αντιπολίτευσης ο νέος κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου που ψήφισε η δημοτική αρχή του Στάθη Ψυρρόπουλου, καθώς ουσιαστικά αφαιρεί από τις παρατάξεις το δικαίωμα ερωτήσεων για τα προβλήματα της πόλης. Μέχρι και σήμερα, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σε κάθε συμβούλιο είχαν το δικαίωμα να καταθέτουν «προ ημερησίας διατάξεως» ερωτήσεις, οι οποίες μετέφεραν προβλήματα και αιτήματα πολιτών προς τη δημοτική αρχή. Ωστόσο, με τον νέο κανονισμό η διαδικασία αυτή καταργήθηκε, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις.
Στην ουσία, η δημοτική αρχή «κρύφτηκε» πίσω από τον πρότυπο κανονισμό που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, και ο οποίος δεν έκανε σαφή αναφορά σε «προ ημερησίας» διατάξεις, χωρίς ωστόσο να τις απαγορεύει. Το «κενό» αυτό, άφησε χώρο στη διοίκηση να καταργήσει τις ερωτήσεις. Άλλωστε, κάθε δημοτικό συμβούλιο, μπορεί να ψηφίσει τον δικό του κανονισμό, έχοντας ως «πυξίδα» τον πρότυπο, κάτι που είχε γίνει και το 2011.
Οι Αντιδράσεις
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για ουσιαστική «κατάργηση του ρόλου τους» και περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργίας του σώματος, ενώ επισημαίνουν πως μέσω των ερωτήσεών τους μετέφεραν αιτήματα και ερωτήσεις των κατοίκων της πόλης προς επίλυση.
Απαντώντας στην κριτική, ο Δήμαρχος υποστήριξε πως οι ερωτήσεις θα μπορούν να τίθενται και στο ειδικό δημοτικό συμβούλιο λογοδοσίας, που πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες. Ωστόσο, και εκεί η αντιπολίτευση βρίσκει εμπόδια, καθώς ο κανονισμός προβλέπει συνολικά μόλις 7 ερωτήσεις για 14 συμβούλους, δημιουργώντας νέο κύμα αντιδράσεων. «Δήμαρχε, μας λέτε ότι πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες για να θέσουμε τα προβλήματα των πολιτών;», αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος ο σύμβουλος κ. Ευσταθίου.
Η πρόταση για…«προφορική συμφωνία κυρίων», που έριξε στο τραπέζι ο κ. Ψυρρόπουλος προκειμένου να επιτραπούν περιστασιακά και άτυπα κάποιες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, μόνο κατευναστικά δεν λειτούργησε. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε υποσχέσεις. Ο κανονισμός πρέπει να είναι ξεκάθαρος», σημείωσε ο κ. Σεφτελής.
Οι Προτάσεις Που Κατέθεσε Η Αντιπολίτευση
Κοινός τόπος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν η ανάγκη ψήφισης ενός νέου κανονισμού, ο οποίος θα έχει ως «πυξίδα» τον πρότυπο και ο οποίος δεν θα καταργεί την ουσιαστική λογοδοσία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Έτσι, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αντιπρότειναν μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν από την πλευρά του Δημάρχου.
Ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε να τεθεί ένας ανώτατος αριθμός ερωτήσεων ανά σύμβουλο, ώστε να διατηρείται η λειτουργικότητα. Ο κ. Ευαγγέλου ζήτησε να υπάρξει διάλογος μέσω συνάντησης των επικεφαλής, ενώ ο κ. Ευσταθίου εισηγήθηκε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την κατάρτιση νέου κανονισμού. Αντίστοιχα, ο κ. Παπαδάτος στήριξε τη θέση αυτή.
Ο κ. Μπουγάς πρότεινε τη διατήρηση του σημερινού πλαισίου, με αυστηρό έλεγχο του χρόνου τοποθετήσεων και προγενέστερη αποστολή των ερωτήσεων στο προεδρείο για ομαλότερη διαδικασία.
Αιχμές Και Πρόταση Μομφής Κατά Της Προέδρου
Γενικότερα, η κατάσταση που επικρατεί στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δε θυμίζει σε τίποτα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Διαρκείς εντάσεις και, αποχωρήσεις, φωνές και αντεγκλήσεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επιρρίπτουν ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας του οργάνου στην πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Δήμητρα Κορμά.
Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που η ίδια η πρόεδρος έχει δυναμιτίσει το κλίμα με τη στάση της και τις διαδικασίες που τηρεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης κρίσιμων θεμάτων, όπως αυτό για την οικοδομή πλησίον του πάρκου Χαλικάκι, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Χαρακτηριστικό είναι πως η στάση της προέδρου και της δημοτικής αρχής, ώθησε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου, με τον κ. Παπαδάτο να καταθέτει επίσημα στο τραπέζι πρόταση μομφής κατά της κ. Κορμά και τον κ. Χατζηδάκη να συνηγορεί.