Ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής και της μετεκλογικής περιόδου δαπανήθηκε γύρω από το ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά» ήτοι, γιατί μειώθηκε το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου.
Μάλιστα, σε διάφορες ανακοινώσεις διατυπώθηκαν κατηγορίες για «σπατάλες και κακοδιαχείριση», αλλού ευθεία, αλλού υπαινικτικά. Αυτή η επικοινωνιακή διαχείριση της νέας διοίκησης βασίστηκε σε μια κακοστημένη παράσταση με τίτλο «παραλάβαμε καμμένη γη», με στόχο να κερδηθεί χρόνος και να αποκρυφτεί η άγνοια και η απουσία σχεδίου.
Την αυλαία της παράστασης την έριξε ο ίδιος ο κ. Ψυρρόπουλος με την επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο όπου παραδέχτηκε όσα λέγαμε τόσο καιρό και διατυπώνονται παρακάτω. Ας μιλήσουμε λοιπόν με τη γλώσσα της αλήθειας μακριά από επικοινωνιακές επινοήσεις, μύθους και παραμύθια.
1. Ο ταμειακός απολογισμός εγκρινόταν κάθε μήνα από την οικονομική επιτροπή. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει πως δεν ήξερε όταν έδινε προεκλογικές υποσχέσεις. Εκτός αν πράγματι, δεν ήξερε να διαβάζει τους πίνακες.
2. Τα ταμειακά υπόλοιπα δεν είναι ένας πλεονάζον κουμπαράς από τον οποίο αντλούμε χρήματα κατά το δοκούν. Αντίθετα, είναι μέρος των εσόδων και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες δαπάνες.
3. Το επιχείρημα περί σπατάλης και κακοδιαχείρισης καταρρίπτεται πανηγυρικά, όπως προκύπτει με σαφήνεια από τον πίνακα. Αποδεικνύεται περίτρανα πως η μείωση των ταμειακών υπολοίπων σχετίζεται ευθεία με την τεράστια αύξηση στο κόστος του ρεύματος, των καυσίμων, των απορριμμάτων και των μισθοδοσιών, ως απότοκο της πανδημικής και ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, όπως φαίνεται, οι εν λόγω αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τη μείωση των ταμειακών, γεγονός που πιστοποιεί τη χρηστή και χωρίς σπατάλες δημοσιονομική διοίκηση.
4. Η νέα διοίκηση ταύτισε τη μείωση των ταμειακών με «ζημίες». Ο Δήμος όμως δεν είναι επιχείρηση να αξιολογεί την απόδοσή του σε «κέρδη και ζημίες». Την περίοδο που αυξάνονται κατακόρυφα οι δαπάνες ενέργειας και απορριμμάτων, επιλέξαμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη, ώστε να μην μπει ένα επιπρόσθετο χαράτσι στους λογαριασμούς των δημοτών. Έπρεπε να συμβεί κάτι διαφορετικό ώστε ο Δήμος να εμφανίζει «κέρδη»;
5. Την περίοδο της πανδημίας και έπειτα, επιλέξαμε να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες με προσωπικό και να το διατηρήσουμε με δικαστικές αποφάσεις. Έπρεπε οι συμβασιούχοι να μείνουν στο δρόμο, ώστε ο Δήμος να εμφανίζει «κέρδη»; Κάθε Δήμος είναι πρώτα και κύρια πυλώνας κοινωνικής πολιτικής και δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είναι ισολογισμός επιχείρησης με μεταπωλητική αξία.
Την οικονομική ασφυξία τη βιώνουν όλοι οι Δήμοι με ευθύνη κυρίως του κεντρικού κράτους. Αν το σχέδιο της νέας διοίκησης για «αθρόους διορισμούς» και αλόγιστες δαπάνες ναυάγησε, αυτό δεν οφείλεται στο παραμύθι της καμμένης γης. Ελπίζουμε μόνο να μη στείλουν τον Δήμο Ηλιούπολης «διακοπές στο Καστελόριζο».