Ο Μάνος Ζερδεβάς είναι ένα παιδί που έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα το 2020, όταν κατάφερε να κρεμάσει στο στήθος του το ασημένιο Ολυμπιακό Μετάλλιο με την εθνική ομάδα πόλο ανδρών στο Τόκυο. Στα τοπικά «τεκταινόμενα», το όνομά του συνδέθηκε με την ονομασία του δημοτικού κολυμβητηρίου της πόλης, η οποία, δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ πράξη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους και πικρία στον ίδιο.
Χαμογελαστός, ενθουσιώδης, αλλά ταυτόχρονα ταπεινός και πειθαρχημένος, μίλησε στην «Ηλιοτυπία» για την καριέρα του, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του πρωταθλητισμού, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.
Η Πρώτη Επαφή Με Το Υγρό Στοιχείο
Ο Μάνος ήταν από τους πρώτους Ηλιουπολίτες «πιτσιρικάδες» που συμμετείχαν στο πρώτο τμήμα water polo που δημιουργήθηκε από τον Γ.Σ. Ηλιούπολης το 2006. Όπως θυμάται ο ίδιος, ήταν μόλις 9 ετών όταν μπήκε στην πισίνα για πρώτη φορά με τον αδερφό του. «Τον πρώτο χρόνο δε συμμετείχαμε σε αγώνες, καθώς έπρεπε να εξοικειωθούμε με το νερό και το άθλημα. Το 2007 μπήκαμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς, κανονικά».
«Ήταν η περίοδος που δοκιμάζαμε όλα τα αθλήματα», αναφέρει ο Μάνος. «Το υγρό στοιχείο με κέρδισε κατευθείαν, καθώς το πατρικό μου σπίτι είναι μόλις λίγα μέτρα από το κολυμβητήριο. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι όλα τα παιδιά, πριν ξεκινήσουν water polo, έκαναν κολύμβηση. Με εμένα δε συνέβη αυτό, έπεσα κατευθείαν στα “βαθιά” και προσαρμόστηκα στα πρώτα δύο χρόνια».
«Οι Προπονητές Μου Στον Γ.Σ. Ηλιούπολης Με Έκαναν Να Αγαπήσω Το Άθλημα»
Όταν αναφέρεται στα πρώτα του βήματα στο άθλημα, ο Μάνος Ζερδεβάς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους προπονητές του. «Ήμουν πάρα πολύ τυχερός, γιατί έπεσα σε εξαιρετικούς προπονητές που με έκαναν να αγαπήσω το άθλημα και πίστεψαν σε εμένα από την πρώτη στιγμή. Αυτό πιστεύω ήταν πάρα πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία μου. Έμεινα στον Γ.Σ. Ηλιούπολης έως το 2012, και όταν πήρα μεταγραφή για τη Βουλιαγμένη στην ηλικία των 15 ετών, είχα ήδη εμπειρίες από ανταγωνιστικές κατηγορίες».
Ο Μάνος Ζερδεβάς, στα χρόνια του στον Γ.Σ. Ηλιούπολης, ήταν ένας από τους μικρότερους αθλητές, παίζοντας βασικός στο ανδρικό τμήμα ήδη από τα 13 του, και το ταλέντο του ήταν εκείνο που κίνησε το ενδιαφέρον της Βουλιαγμένης και αργότερα του Ολυμπιακού.
Ο Πρωταθλητισμός, Οι Θυσίες Και Οι Διακρίσεις
Από τα 15 του, ο Μάνος κλήθηκε να ανταποκριθεί σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο προετοιμασίας. «Ξαφνικά όλα άλλαξαν, γιατί η Βουλιαγμένη ήταν επαγγελματική ομάδα και έπρεπε να προσαρμοστώ σε νέα δεδομένα. Πλέον δεν ήταν “παιχνίδι” η πισίνα. Υπήρχε πρόγραμμα, σκληρή προετοιμασία, βάρη, τακτικές και, γενικά, όσα ισχύουν σε μια μεγάλη ομάδα».
Όπως μαρτυρά ο ίδιος, το σχολείο και ο πρωταθλητισμός είναι ένας συνδυασμός δύσκολος. Οι γονείς του ήταν αρωγοί σε όλη του την προσπάθεια, με τον ίδιο να θυσιάζει πολλές ξέγνοιαστες στιγμές των εφηβικών του χρόνων. «Ακόμα και το σχολείο, μετά από ένα σημείο, μπήκε σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο πρωταθλητισμός είναι απαιτητικός και απαιτεί προσήλωση».
Ωστόσο, ο ίδιος δε μετανιώνει, όπως αναφέρει: «Μπορεί να δουλεύω 12 μήνες τον χρόνο και να έχω ελάχιστο χρόνο για προσωπική ξεκούραση, αλλά η αγάπη μου για αυτό που κάνω είναι πάνω από όλα. Έχω κερδίσει πολλά από τον αθλητισμό και δεν το μετανιώνω, γιατί αν δεν το έκανα, δε θα μπορούσα ποτέ να φτάσω στην κορυφή».
Το Ασημένιο Ολυμπιακό Μετάλλιο
Το 2020, ο Μάνος Ζερδεβάς «έζησε το όνειρο». Στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, μαζί με τους συμπαίκτες του αποτέλεσαν την έκπληξη και κέρδισαν το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο. «Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη» αναφέρει ο Μάνος Ζερδεβάς και προσθέτει: «Ήταν το επιστέγασμα σκληρής προσπάθειας και ίσως μία από τις καλύτερες στιγμές στη μέχρι τώρα καριέρα μου».
«Η Ονοματοδοσία Του Κολυμβητηρίου Ήταν Για Μένα Σπουδαιότερη Και Από Το Ολυμπιακό Μετάλλιο»
Μιλώντας για τις σπουδαιότερες στιγμές στην καριέρα του, ο Μάνος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονοματοδοσίας του δημοτικού κολυμβητηρίου, εκφράζοντας την πικρία του. «Για εμένα ήταν μια από τις σπουδαιότερες στιγμές στη ζωή μου, ίσως ακόμα πιο πάνω και από το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς. Ενθουσιάστηκα, συγκινήθηκα και το γιόρτασα με τους ανθρώπους που αγαπώ και όλοι μου οι φίλοι περίμεναν με αγωνία αυτή τη στιγμή».
Το 2021, ο πρώην Δήμαρχος είχε συναντηθεί με τον Μάνο Ζερδεβά και είχε ανακοινώσει πως το δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης θα πάρει το όνομά του. Ωστόσο, η υπόσχεση που είχε δοθεί στον Μάνο Ζερδεβά δεν κρατήθηκε ποτέ. «Νιώθω πικρία, γιατί ήταν για εμένα ύψιστη τιμή να με τιμήσει με αυτόν τον τρόπο η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα στα 27 μου χρόνια».
Όπως φαίνεται, όμως, η αδικία θα αποκατασταθεί, καθώς ο νέος Δήμαρχος έχει δεσμευτεί για μετονομασία του κολυμβητηρίου. «Βρίσκομαι σε νέες κουβέντες με τον νέο Δήμαρχο, ο οποίος μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Δεσμεύτηκε και έδειξε πρόθυμος να αλλάξει την κατάσταση και να ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής ονόματος, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Εγώ θα είμαι πάντα δίπλα σε όλα τα παιδιά που αγαπούν την πισίνα και τον αθλητισμό, όπως μπορώ θα βοηθήσω και αυτά και τον Δήμο».
Πλώρη Για Το Χρυσό Στο Παρίσι
Τελειώνοντας η συζήτηση, δε θα μπορούσε να μην τεθεί η ερώτηση για τα μελλοντικά σχέδια. Ο Μάνος απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη, με τα μάτια του να δείχνουν ετοιμότητα, πάθος και θέληση: «Θέλω να πάρουμε το χρυσό στο Παρίσι. Είμαστε ένα πολύ καλό σύνολο, είμαστε δεμένη ομάδα και έχουμε καλό υλικό. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το καταφέρουμε και ελπίζω να γυρίσω στην πόλη με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος».
*Ευχαριστούμε τον Μάνο Ζερδεβά για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών για τις ανάγκες της συνέντευξης.